Juli 2019

Jag heter Anders Johansson, tillhör Rotary Stockholm Djurgården, och tillträder som Distriktsguvernör för distrikt 2350 den 1 juli i år. Det ska bli mycket roligt samtidigt som det är spännande och innebär stora utmaningar.

Jag växte upp i Örebro och började min utbildning som pilot i Flygvapnet 1971. Det var under min tjänstgöring på F6 i Karlsborg som jag blev medlem i Rotary Tibro-Karlsborg i början på 1990 talet. Medlemskapet i Rotary innebar bl. a att jag kände en gemenskap med den lilla orten Karlsborg på ett sätt som jag inte upplevt tidigare. Några år senare flyttade jag till Stockholm och blev medlem i min nuvarande klubb. Sedan några år tillbaka är jag pensionär efter det att jag avslutat mitt yrkesliv som stf Chef för det militära Högkvarteret på Lidingövägen i Stockholm. Jag bor på Kungsholmen och är gift med Maria. Från mitt tidigare äktenskap har jag två döttrar och fem barnbarn.

Syftet med mitt första månadsbrev till samtliga Rotarianer i vårt distrikt är i första hand att presentera mig själv och min informationsstrategi när det gäller kommunikation till distriktets Rotary klubbar och medlemmar. Därutöver kommer detta månadsbrev att innehålla en aktuell händelse som omfattar en av distriktets medlemmar.  

Internt kan vi utbyta mycket mer erfarenheter om intressanta och inspirerande talare. Till exempel genom att programansvariga, när de haft någon höjdpunkt, uppmanas att tipsa distriktets klubbar. Om det är genomförbart för distriktets klubbar kan en mejllista upprättas mellan kommunikationsansvariga, där presidenterna ingår. I mitt månadsbrev till distriktets medlemmar kommer det att vara inspirerande att ibland beröra talen.

Förutsättningen för en positiv utveckling av Rotary är att förändring och förbättring börjar inifrån, i klubbarna. Först från den utgångspunkten uppstår någonting att kommunicera utåt som både kan förbättra omvärldsbilden av Rotary och bl. a leda till värvning av nya medlemmar.

Distriktets klubbar kan även referera (eller till och med video dokumentera) en intressant talare och, med godkännande, lägga ut det på nätet i sociala medier. Då blir Rotary intressant och kan få förtjänad uppmärksamhet av andra, kanske till och med av media – men på rätt grund.

Jag vill därför att distriktets klubbar när de har verksamhet eller material som är av intresse för andra Rotarianer eller allmänheten mailar detta till Paul Ronge Rotary Stockholm Djurgården mailto:paulronge@me.com . Verksamheten eller materialet kan vara både stort och smått men huvudsaken är att klubbarna bedömer det som intressant för andra att ta del av. Paul bereder därefter underlaget så att det ingår i mitt månadsbrev. Jag vill att ni sänder ert underlag till Paul senast i mitten på månaden så att det kan ingå i mitt månadsbrev följande månad.

Mark Maloneys valspråk för Rotarys verksamhetsår är Rotary Connects The World. En av vårt Distrikts medlemmar har på senare tid uppmärksammats i media. Det är Brittmarie Boudrie, Rotary Stockholm Djurgården, som har besökt världens samtliga länder. Paul har intervjuat Brittmarie och den kan läsas genom följande länk https://www.dropbox.com/s/c33n9aj2ilda06j/Intervju%20Britt-Marie%20Boudrie_final.pdf?dl=0 .

Det är enklast att få in bra publicitet i lokala medier. I t ex. Stockholm betyder det att det kan vara av värde att satsa på gratistidningar men även lokalradio.

Månadsbrev

Jag kommer att fortsättningsvis skriva månadsbrev till samtliga ca. 3 200 medlemmar i distriktet med start i september månad.  I månadsbrevet kommer länkar till aktuella informationssidor att utnyttjas för att öka tillgängligheten för läsaren. Månadsbrevet kommer att bl. a att innehålla information från Rotarys världspresident Mark Maloney, information från mig själv som DG och information från aktiviteter i distriktets klubbar som bör spridas till alla Rotarianer i distriktet. Jag kommer därför att löpande behöva tips och underlag från distriktets klubbar om intressanta aktiviteter. Mina besök på distriktets Rotary klubbar är en mycket viktig informationskälla men även en inspirationskälla för mig själv och förhoppningsvis för den Rotary klubb jag besöker.

Distriktsguvernörens blogg

Bloggen https://andersjohanssonrotarydgdistrikt235020192020.home.blog/ kommer i princip att innehålla samma text som månadsbrevet. Även här utnyttjas länkar för att på ett naturligt sätt öka tillgängligheten för läsaren att inhämta ytterligare information. Syftet med att månadsvis informera både via personligt mail och via blogg är att dessa kompletterar varandra. Mailet är en information för stunden. Det läses och läggs sedan i papperskorgen. Bloggen är beständig och distriktets medlemmar kan när som helst gå in och läsa publicerat underlag.

Face Book

Mina inlägg på distriktets Face Book sida ” Rotary Clubs in Stockholm District 2350” https://www.facebook.com/groups/29716984833/ kommer bl. a att omfatta en kort ingress från månadsbrevet/bloggen med en länk till bloggen. Därutöver kommer jag att göra inlägg från distriktets verksamhet. Syftet med detta är att stimulera till en interaktiv och levande process inom Rotary. Min personliga Face Book sida kommer bl. a att användas för personliga kontakter och nät verkande inom ramen för Rotary.

Twitter

Mitt personliga Twitter konto kommer främst att användas för privata syften men även för att sprida Rotary information.

Avslutningsvis känner jag en stor glädje och lättnad över att frågan avseende våra IT system har fått sin lösning. SRS styrelse tog under vår stämman den 22 maj beslut om att tillföra medel så att Club Admin har uppdaterats när det gäller säkerhet samtidigt som en kommunikation har skapats mellan databaserna för Club Admin, Club Runner etc. Det innebär att distriktets klubbar kan välja vilket system de önskar samtidigt som de kan kommunicera med en gemensam databas. Ytteeligare information kommer från distriktets IT ansvariga.

Jag önskar er alla en riktigt skön och avkopplande sommar!

Anders Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s